Velika noč in domača potica

Velika noč in domača potica

Pa smo spet tu. Bliža se še ena od Velikih noči in koliko jih še s polno hitrostjo prihaja. Poleg obarvanih pirhov, ki krasijo naše mize, je to seveda tudi popoln čas za potico in dober babičin šarkelj.

Potica je slovenska kulinarična posebnost, na katero smo lahko ponosni.  Na Slovenskem se je potica pojavila že pred več kot 200 leti. Običajno so potico pekli le za božič in veliko noč. Danes pa si jo privoščimo tudi na naključno sredo ali deževen petek. Ko pač “zapaše”.

Potica je narejena iz dobro kvašenega testa in nadevana z nadevom. Najobičajnejši nadev je seveda orehov. Dandanes pa poznamo še sto in en okus– od kokosovega, makovega, pa pehtranovega, in lešnikovega nadeva, da ne pozabim na rozinovega, pa še in še.

Mama mi je vedno pripovedovala zgodbe iz svojih otroških dni, ko je moja prababica pekla potico in otroke podila iz kuhinje. Vrata so morala biti trdno zaprta, da se testo ne bi ”prehladilo”. Čeprav jim vstop v kuhinjo ni bil dovoljen so vseeno kukali in spremljali, kdaj bo stara mama stresla potico iz posode. Takrat so previdno pokukali v kuhinjo in ”borba” za posodo se je začela.  Še zdaj se spomni kako dober je bil nadev, ko so ga s prstom  iz sklede počasi lizali, da je trajalo čim dlje.

Potica lahko, ali pa vsaj je lahko resnično pričala čarobnost in srečo na morda sicer čisto običajen dan.

Če želite za Veliko noč res dobro domačo potico iz krušne peči, po receptu moje prababice, veste kje se lahko oglasite. VABLJENI!

Naročite si jo lahko tudi preko spleta.

Oddajte naročilo